www.bcdst.kiev.ua

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Інформація

  • altДо відома фізичних осіб підприємців, підприємств, установ та організацій області!

     

    03 січня 2015 р. набув чинності

    новий Закон України «Про стандартизацію»

    Детальніше...
  • Детальніше...
  • Детальніше...
  • ION licenziyaПЕРЕОФОРМЛЕНО ЛІЦЕНЗІЮ НА  ДІЯЛЬНІСТЬ З ПЕРЕВЕЗЕННЯ РАДІОАКТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ 

     В рамках виконання робіт, пов'язаних з проведенням державного метрологічного контролю засобів вимірювальної техніки іонізуючого випромінювання на виїзді до замовників,... 

    Детальніше...

Анонси

  • Детальніше...
  •  





    Детальніше...
  • altПРОВОДИМО КОНТРОЛЬ

    експлуатаційних параметрів рентгенівського обладнання медичного та технологічного призначення з метою визначення відповідності їх встановленим нормам та придатності до застосування

    Детальніше...

До відома підприємств

  •  

    Детальніше...
  • altПРОВОДИМО КОНТРОЛЬ

    експлуатаційних параметрів рентгенівського обладнання медичного та технологічного призначення з метою визначення відповідності їх встановленим нормам та придатності до застосування

    Детальніше...
  • altДО УВАГИ ПІДПРИЄМСТВ – ВИРОБНИКІВ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ! 

    Впровадження систем управління якістю і безпечністю харчових продуктів -  вимога Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» 

    Детальніше...

Телефон гарячої лінії (04563) 4-71-73 ... Email: office@centr.bcdst.kiev.ua

Питання та пропозиції щодо роботи ДП "Київоблстандартметрологія" Ви можете подати за телефоном (04563) 4-71-73 та на Email: office@centr.bcdst.kiev.ua

УВАГА! Змінюються правила маркування харчових продуктів

Друк

Верховною Радою ухвалено та передано на підпис Президенту законопроект №8450 «Про інформацію для споживачів харчових продуктів», який запроваджує заборону на використання інформації, яка може ввести споживача в оману, особливо щодо властивостей і характеристик харчових продуктів і наслідків їх споживання.

Законопроек «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» було розроблено відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом з метою забезпечення належного рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів шляхом їх поінформованості про продукти, що реалізуються в торгівельних мережах.

Реалізація положень цього закону дозволить створити результативний механізм інформування споживачів стосовно харчових продуктів або інгредієнтів, їх складу, поживної цінності, способу споживання тощо. Систематизація положень щодо маркування харчових продуктів в одному законі, гармонізованому з законодавством ЄС, дозволить зменшити навантаження на операторів ринку.

Зокрема, законопроект встановлює:

- правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти;

- загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема, стосовно маркування харчових продуктів, а також обов’язки операторів ринку з доведення цієї інформації до інших операторів ринку та до споживачів.

Дія закону поширюється на:

- операторів ринку харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга, якщо їхня діяльність підпадає під вимоги щодо надання споживачам інформації про харчові продукти;

- харчові продукти, призначені для кінцевого споживача, включно з харчовими продуктами, що реалізуються у сфері громадського харчування, та харчовими продуктами, що постачаються системі громадського харчування.

Законопроектом чітко регулюються обов’язки операторів ринку, відповідальних за надання інформації по харчові продукти. Забороняється використання інформації, що може ввести споживача в оману, особливо у частині властивостей і характеристик харчових продуктів та наслідків їх споживання, а також у частині приписування харчовим продуктам лікувальних властивостей. Зазначена заборона поширюється також на рекламування та представлення харчових продуктів.

Одне з вагомих нововведень Закону - встановлення вимог до забезпечення розбірливості інформації, зокрема, до мінімального розміру шрифту, яким надається обов'язкова інформація про харчовий продукт.

Щоб споживач міг зробити свідомий та безпечний для життя і здоров’я вибір, законом передбачено надання інформації про вміст у харчових продуктах харчових добавок, допоміжних речовин для переробки та інших речовин або продуктів, які, як свідчать дані проведених наукових досліджень, можуть спричинити алергічні реакції або непереносимість.

Закон регламентує виділення інформації про наявність алергенів шрифтом, стилем або кольором в переліку інгредієнтів.

Оскільки заморожування та подальше розморожування певних харчових продуктів, особливо м’ясних і рибних, обмежує можливості їх подальшого використання і може впливати на безпечність, смакові та фізичні властивості, законом встановлюється вимога щодо надання споживачеві інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню.

З метою уникнення покладання надмірного тягаря на операторів ринку, законом передбачено відхід від вимоги щодо обов’язкового надання інформації про поживну цінність стосовно певних категорій харчових продуктів. Сюди відносяться такі, що не піддавалися переробці або такі, для яких інформація про поживну цінність не є визначальним чинником. Поживну цінністю дозволяється не вказувати, якщо площа упаковки замала, щоби вмістити всю інформацію і задовольнити вимоги маркування.

При наявності генетично модифікованих організмів (ГМО) маркування харчових продуктів повинно містити відповідну мітку лише в тому випадку, якщо частка ГМО перевищує 0,9% в будь-якому інгредієнті харчового продукту.

Також виробникам дозволили не вказувати перелік інгредієнтів сирів, масла вершкового, йогуртів, кефіру, ряжанки, сметани, якщо туди не додавали нічого, крім закваски, продуктових ензимів і необхідних для виробництва мікроорганізмів.

stat24 -счетчик посещаемости сайта
УВАГА! Змінюються правила маркування харчових продуктів