www.bcdst.kiev.ua

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Інформація

  • altДо відома фізичних осіб підприємців, підприємств, установ та організацій області!

     

    03 січня 2015 р. набув чинності

    новий Закон України «Про стандартизацію»

    Детальніше...
  • Детальніше...
  • Детальніше...
  • ION licenziyaПЕРЕОФОРМЛЕНО ЛІЦЕНЗІЮ НА  ДІЯЛЬНІСТЬ З ПЕРЕВЕЗЕННЯ РАДІОАКТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ 

     В рамках виконання робіт, пов'язаних з проведенням державного метрологічного контролю засобів вимірювальної техніки іонізуючого випромінювання на виїзді до замовників,... 

    Детальніше...

Анонси

  • Детальніше...
  •  





    Детальніше...
  • altПРОВОДИМО КОНТРОЛЬ

    експлуатаційних параметрів рентгенівського обладнання медичного та технологічного призначення з метою визначення відповідності їх встановленим нормам та придатності до застосування

    Детальніше...

До відома підприємств

  •  

    Детальніше...
  • altПРОВОДИМО КОНТРОЛЬ

    експлуатаційних параметрів рентгенівського обладнання медичного та технологічного призначення з метою визначення відповідності їх встановленим нормам та придатності до застосування

    Детальніше...
  • altДО УВАГИ ПІДПРИЄМСТВ – ВИРОБНИКІВ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ! 

    Впровадження систем управління якістю і безпечністю харчових продуктів -  вимога Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» 

    Детальніше...

Телефон гарячої лінії (04563) 4-71-73 ... Email: office@centr.bcdst.kiev.ua

Питання та пропозиції щодо роботи ДП "Київоблстандартметрологія" Ви можете подати за телефоном (04563) 4-71-73 та на Email: office@centr.bcdst.kiev.ua

Результати незалежної експертизи зразків пельменів ДП "Київоблстандартметрологія"

     З метою підвищення рівня обізнаності споживачів про якість та безпечність продуктів харчування, що реалізуються на споживчому ринку України, представники ГО «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «СПОЖИВЧА ДОВІРА» у січні 2018 року провели відбір зразків пельменів з подальшим проведенням випробувань щодо якості та безпечності в лабораторному центрі ДП «Київоблстандартметрологія», який акредитований та атестований на проведення таких досліджень у відповідності до вимог законодавства України.

   Було відібрано 11 зразків різних вітчизняних виробників. Продукти харчування виробляються як у відповідності до вимог державних стандартів України, так і за технічними умовами, які є власністю виробника. Згідно з законодавством України їх зміст є конфіденційним і тому процедура отримання навіть встановлених показників якості та безпеки є довготривалою.

     Результати вкрай невтішні: всі 11 зразків не відповідали задекларованим нормативним документам та інформації на пакуванні: за фізико-хімічним показником (масова частка фаршу до маси пельменя за нормативом ДСТУ встановлено – 50,0%: фактично – коливається від 27,2 до 45,3%); за мікробіологічним показником – виявлено бактерії групи кишкових паличок, що не дозволено (80% зразків).

Інформація щодо виробників та детальна інформація про проведення випробувань пельменів

 

      Пельмені – це те блюдо, яке люблять, мабуть, всі без винятку. Звичайно, сьогодні не кожна господиня погодиться витратити багато часу на приготування цієї домашньої смакоти своїми руками. Куди простіше купити пачку готових пельменів в найближчому супермаркеті та приготувати вечерю на швидку руку.

      Пройшли часи, коли майже в кожній родині приготування пельменів було справжнім ритуалом: від вибору продуктів до самого процесу ліплення. Тоді і в голову нікому не могло прийти, що у фарш можна додати щось, крім м’яса, цибулі, яєць і солі

     Які «секрети» використовують виробники пельменів, щоб поліпшити їхній смак, знизивши при цьому витрати на виробництво? Чи завжди ці поліпшення йдуть на користь споживачеві? Давайте розбиратися разом.

      Віддаючи перевагу напівфабрикатам, варто раз і назавжди усвідомити для себе, що в більшості випадків вони містять різні харчові домішки, барвники та підсилювачі смаку. Саме тому така їжа не буде корисною для нашого організму. До того ж слід пам’ятати і про те, що переварити м’ясо і тісто для нашого шлунку – аж ніяк не легка справа, тому зловживати пельменями, а тим більше магазинними, не слід.

     Якщо спокуса поїсти цей напівфабрикат дуже велика, то вирушаючи в магазин за черговою пачкою пельменів, насамперед, уважно вивчіть склад.

     Державний стандарт України 4437:2005 «Напівфабрикати м’ясні та     м’ясорослинні посічені. Технічні умови» свідчить про те, що заморожений продукт під назвою «пельмені» має право таким вважатися тільки за умови процентного співвідношення тіста і м’яса в ньому 50 на 50.

     Пельмені можуть бути як м’ясні – у фарші яких міститься не менше 75% м’яса, так і м’ясо-рослинні, коли фарш складається на 60% з м’яса.

     В ідеалі пельмені готують з пшеничного сортового борошна, жилованого м’яса, цибулі та яєчних продуктів. Тісто роблять із пшеничного борошна з додаванням яєць, яєчного порошку та кухонної солі. Далі в залежності від рецептури в пельмені додають ти чи інші спеції. Однак наївно вважати що всі магазинні пельмені виготовляють з чистого м’яса.

     Згідно з ДСТУ 4437:2005, крім яловичини, телятини, свинини і баранини, до складу фаршу можуть додавати:

  • обрізь м’ясну та діафрагму, яловичі знежиловані;
  • обрізь м’ясну та діафрагму, свинячі знежиловані;
  • блоки із знежилованого м’яса та субпродуктів заморожені;
  • сало ковбасне (хребтове та бокове);
  • щоковину (баки) свинячі знежиловані;
  • жир-сирець яловичий, свинячий, отриманий під час розподілу яловичини, свинини;
  • субпродукти м’ясні оброблені (м’ясо стравоходу яловиче, свиняче, рубець, свинячий шлунок);
  • м’ясо голів яловичих та свинячих, знежиловане;
  • а також крохмаль картопляний, соєвий білок, борошно, всілякі крупи, картопляні пластівці, хліб, панірувальні пластівці, часник, цибулю, підсилювачі смаку та запаху, сіль, цукор, перець, воду і ще багато всього.

     Зміст вологи у фарші не має перевищувати 72%, жиру-не більше 26%, солі - не більше 1,7%. А важити один пельмен повинен 12+2,5 г.

                                                                       ТІСТО

    Domashnie-pelmeni-minМайже всі відчизняні виробники до недавнього часу при виготовленні тіста для пельменів використовували яйця або яєчний порошок. Сьогодні багато виробників від цього відмовилися через високу ціну і занадто високі санітарні вимоги до зберігання цього делікатного продукту.

     Тепер у тісто, що складається з підготовленої питної води і борошна, далеко не кращої якості, додають клейковну або хлібопекарський поліпшувач, як правило, імпортного виробництва. За словами технологів, він дозволяє «витягнути» якість борошна, а також уникнути розтріскування тіста під час розморожування вже готових пельменів. Але, зазвичай поліпшувачі містять безліч інгредієнтів, включаючи стабілізатори та емульгатори, також в них може бути присутній і діоксид титану (білий барвник), який часто використовують в харчовій промисловості для надання кінцевому продукту привабливого кремового відтінку і видимості більш якісного продукту. Таким чином підвищується білизна борошна, але корисні властивості, знижуються.

ФАРШ

     farshДруга проблема – сировина для фаршу. Кількість якісної м’ясної сировини в Україні зменшується щорічно. Поголів’я великої рогатої худоби значно знизилося, свинини теж не вистачає. Тому основна сировина – привізна. З цим і пов’язано дозвіл викорстовувати під час виготовлення фаршу субпродукти, м’ясо голів, діафрагми і навіть м’ясо мехобвалення в равіолі. Тому під час перевірок пельменів і равіолів спеціалізованих лабораторіях зазвичай з’ясовується, що фарш містить не тільки м’ясо, але сухожилля і сполучні тканини.

     М’ясо механічної обвалки – головна сировина для напівфабрикатів і готових продуктів з птиці. Роблять його з сполучних тканин і кісток з невеликими залишками філе, які продавлюють крізь сито під високим тиском, отримуючи пастоподібний фарш. Подібну сировину використовують вже багато років, але вказувати її в складі продуктів почали зовсім недавно. Коли виробники говорять, що вона подібна до справжнього м’яса птиці, вони лукавлять. По-перше, фарш роблять не тільки з м’язів, а й з інших м’яких тканин, тому жирів в ньому більше, ніж білків (в будь-якому м’ясі птиці пропорція зворотна). По-друге, в м’ясі механічної обвалки є маленькі уламки кісток розміром до 0,5 мм, а іноді й до 0,75 мм.

     Для приготування фаршу, подрібнене м’ясо відправляється в фаршемішалку, куди так само можуть додавати сало, соєвий текстурат (спеціальний інгредієнт, який створює відчуття, що ви їсте шматочки м’яса), обсмажену на олії цюбулю, спеції і підсилювачі смаку. Технологи стверджують, що без глутаману натрію фарш вийде несмачним, далі можуть додавати карагінан, модифікований крохмаль і фосфат, які збільшують кількість вологи і відповідно надають вагу. Всі ці харчові домішки за стандартом не заборонено класти в начинку для пельменів, якщо дотримується певна норма, яку не можна підвищувати. Головне, щоб виробники не забували вказувати на упаковці вміст цих нетипових для пельменів інгредієнтів.

     Заморожені напівфабрикати виробляють тільки з  охолодженої м’ясної сировини. Вся сировина тваринного походження повинна бути допущена державною ветеринарною службою для виготовлення напівфабрикатів.

     Для виготовлення напівфабрикатів, рекомендованих для дитячого та дієтичного харчування, не дозволено використання м’ясної обрізі, сала, щоковини, жиру-сирцю, субпродуктів, м’яса голів, глутамату, натрію, перцю чорного або білого.

СОЯ В ПЕЛЬМЕНЯХ

     Соя в пельменях – досить поширене явище. З метою здешевити продукт, виробники пельменів активно використовують цю рослинну сировину. І все б нічого, якби не величезна кількість інформації про те, що майже вся соя в Україні генномодифікована. Хто відповідає за безпеку сировини в цьому випадку? На сьогодніній день, якщо постачальник сої має документи, які підтверджують, що вона не ГМ, виробник, в нашому випадку пельменів, має право з чистою совістю її використовувати.

     А ось згідно з новим Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»  існує цікавий пункт: якщо постачальник не надав інформацію про те, що соя ГМ, виробник напівфабрикатів має право її використовувати і не несе відповідальності в разі виявлення ГМО в кінцевому продукті. Відчуваєте різницю?

     Як розповідають технологи, в пельменях преміум-класу, як правило, немає ні сої, ні рослинного білка – тільки пшенична клітковина. У пельмені середнього цінового сегменту соя додається з розрахунку 2 – 2.5 кг, а нижнього – 8 кг. на 200 кг м’ясного фаршу. Стандарт лише вимагає, щоб м’ясний фарш складався з м’яса на75%. А ось у м’ясо-рослинний фарш додається не тільки соя, але й екструзійні, тобто подріблені і спресовані в гранули, крупи – рисова, ячмінна, манна. Вони добре вбирають вологу і забезпечують набухання пельменів під час варіння. В такому випадку начинка не відстає від оболонки, і виходить наповнений пельмень.

ФАСУВАННЯ ТА ТЕРМІНИ ЗБЕРІГАННЯ

     Фасуються пельмені в упаковки масою від 200 г до1 кг, тоді як раніше пачки були строго по 400 г і 1 кг.

     Допускається відхилення від маси нетто:

  • при фасуванні від 200 до 300 г включно: +9 г;
  • при фасуванні від 300 до 500 г включно : 3%;
  • при фасуванні від 500 до 1 кг: 15 г, тобто трохи більше одного пельменя.

     На упаковці обов’язково має бути вказано термін і умови зберігання пельменів.

     Заморожений напівфабрикат може зберігатися не більше 30 діб при температурі не вище

 -10 °С. А пельмені, що зберігаються при температурі не вище -18 °С, можна вживати протягом двох місяців.

     Однак виробник може збільшити термін реалізації, якщо доведе, що він застосовує особливі технології, обладнання, сировину, упаковку, причому затверджені Міністерством охорони здоров’я України.

ПОРАДИ ЩОДО ВИБОРУ ПЕЛЬМЕНІВ

     Найголовніше, що слід знати, що хороші якісні пельмені не можуть бути дешевими.

     Під час вибору особливу увагу треба приділити тісту. Не купуйте пельмені на яких воно потріскалося. Розтріскане тісто свідчить про низьку якість продукту або про неправильні умови зберігання (повторна заморозка).

     Наівфабрикати в оболонці з тіста повинні мати жовтуватий відтінок. Це означає, що в них багато яєць, я не їх замінників.

     У магазинах пельмені повинні зберігатися в спеціальних закритих холодильниках при температурі не вище -18 °С, тільки тоді вони зберігають смак і якість. Звертайте увагу на дату виготовлення та термін зберігання. Якщо умови зберігання було порушено, пельмені можуть зіпсуватися вже через 2 дні.

     Звертайте увагу на цілісність упаковки.

     Якщо пельмені продаються в пакетах, які було розфасовано вже в магазині, обов’язково

попросіть супровідні документи і маркування основної тари. Саме на ній ви зможете побачити всю інформацію про склад продукту, дату виробництва пельменів, а не дату фасування, термін зберігання.

     На жаль можна константувати, що умови заморозки досить часто порушуються, як при неправильному транспортуванні, так і безпосередньо в самих магазинах. Тому, перш як покласти упаковку в кошик, не соромтеся зайвий раз пильно розглянути і помацати товар. Самі пельмені не повинні бути потрісканими, злиплими, не повинні бути «в льоді» або «з льодом».

     Ще один момент, на який слід звернути увагу – це розмір тістового краю. Цей прийом часто використовують виробники, щоб здешевити продукт. Великий край означає, що тіста в пельменях значно більше ніж фаршу.

      І пам’ятайте, що покупні пельмені сильно заморожені, і готувати їх потрібно довше, ніж пельмені домашнього приготування. Куплені пельмені слід варити не менше 7 хв.

     Звертайте увагу також на те,як виглядає тісто після того, як пельмені зварились. Якщо тісто якісне, то воно буде тонке, але при цьому цілісне, пружне і без тріщин. Також за допомогою деяких маніпуляцій можна зрозуміти, що всередині – м’ясо чи підробка. Розламайте зварений пельмень навпіл і спробуйте м’ясо на дотик. Якщо воно схоже на паштет або рідке і не тримає структуру, то це не справжне м’ясо, а просто маса з м’ясним ароматизатором. Начинка в якісному пельмені – цілісна, пружна, з вираженою структурою м’ясного фаршу, кольору вареного м’яса.

   

 

 

 

 

stat24 -счетчик посещаемости сайта
Результати незалежної експертизи зразків пельменів ДП "Київоблстандартметрологія"