www.bcdst.kiev.ua

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Інформація

  • altДо відома фізичних осіб підприємців, підприємств, установ та організацій області!

     

    03 січня 2015 р. набув чинності

    новий Закон України «Про стандартизацію»

    Детальніше...
  • Детальніше...
  • Детальніше...
  • ION licenziyaПЕРЕОФОРМЛЕНО ЛІЦЕНЗІЮ НА  ДІЯЛЬНІСТЬ З ПЕРЕВЕЗЕННЯ РАДІОАКТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ 

     В рамках виконання робіт, пов'язаних з проведенням державного метрологічного контролю засобів вимірювальної техніки іонізуючого випромінювання на виїзді до замовників,... 

    Детальніше...

Анонси

  • Детальніше...
  •  





    Детальніше...
  • altПРОВОДИМО КОНТРОЛЬ

    експлуатаційних параметрів рентгенівського обладнання медичного та технологічного призначення з метою визначення відповідності їх встановленим нормам та придатності до застосування

    Детальніше...

До відома підприємств

  •  

    Детальніше...
  • altПРОВОДИМО КОНТРОЛЬ

    експлуатаційних параметрів рентгенівського обладнання медичного та технологічного призначення з метою визначення відповідності їх встановленим нормам та придатності до застосування

    Детальніше...
  • altДО УВАГИ ПІДПРИЄМСТВ – ВИРОБНИКІВ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ! 

    Впровадження систем управління якістю і безпечністю харчових продуктів -  вимога Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» 

    Детальніше...

Телефон гарячої лінії (04563) 4-71-73

Питання та пропозиції щодо роботи ДП "Київоблстандартметрологія" Ви можете подати за телефоном (04563) 4-71-73

Щодо маркування харчових продуктів

Друк

З 1 листопада 2008 року в Україні діє ДСТУ 4518:2008 «Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила». Вимоги цього стандарту поширюються на споживче маркування харчових продуктів вітчизняного та закордонного виробництва, що розфасовані у споживчу тару та реалізуються на території України через оптову та/або роздрібну торговельні мережі, заклади ресторанного господарства та інші заклади, що безпосередньо пов’язані з обслуговуванням споживачів.

 Також цей стандарт придатний для використання під час виробництва, зберігання, реалізації, ідентифікації, харчових продуктів, але не поширюється на алкогольні напої та тютюнові вироби.

 За вимогами даного стандарту щодо інформації необхідної споживачу маркування продукту повинно бути чітким та зручним для сприйняття.

Інформація про продукцію не повинна вводити в оману споживача, повинна бути чіткою, конкретною, однозначною, забезпечувати споживачу можливість правильного вибору та нести правдиві відомості щодо продукту: його складу, властивостей, харчової цінності, природи походження, способів виготовлення та споживання.

Інформацію для споживача необхідно подавати безпосередньо на споживчій тарі, етикетці, ярлику тощо разом із харчовим продуктом у вигляді тексту, умовних позначень, а також штрихового кодування та рисунків з урахуванням способу нанесення інформації, прийнятого для певного виду продуктів.

У назві продукту необхідно обов’язково подавати інформацію щодо характеристик властивостей та спеціального оброблення продукту («натуральний», «концентрований», «відновлений», «сухий», «сублімований», «пастеризований», «охолоджений», «заморожений», «генетично модифікований» тощо), яку долучають до загальної назви продукту або розташовують у безпосередній близькості від назви продукту. Шрифт, яким подають зазначену інформацію, не повинен бути меншим, ніж загальна або власна назва самого продукту. Власну назву продукту треба подавати лише на лицьовому боці пакувань.

Інформація про такі властивості продуктів, як «Вирощений з використанням лише органічних добрив», «Вирощений без використання пестицидів», «Вирощений без використання мінеральних добрив», «Вітамінізований», «Без консервантів» та інші дозволена лише за наявності у виробника документального підтвердження цієї інформації відповідними центральними органами виконавчої влади згідно з установленим порядком.

Нормами стандарту також вимагається обов’язкове нанесення інформації щодо застосування під час виготовлення продукту харчових добавок, біологічно активних добавок до їжі, ароматизаторів, харчових продуктів нетрадиційного складу з долученням невластивих їм компонентів білкової природи і щодо харчових продуктів, отриманих з використанням джерел ГМО, а також щодо їхнього вмісту у використовуваній сировині. Цю інформацію необхідно необхідно наносити шрифтом не меншим, ніж шрифт основного тексту складу продукту.

Замовити повну версію даного стандарту можна у фонді нормативних документів відділу стандартизації ДП «Київоблстандартметрологія» (м. Біла Церква, вул Січневого прориву, 84). кімн. 306

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Контактнi телефони: (0456) 34-75-93; Факс: (04563) 4-71-73

Сторінка відділу стандартизації

stat24 -счетчик посещаемости сайта
test