Безпечність продуктів харчування є важливим фактором благополуччя населення будь-якої країни. В сучасних умовах споживачі харчової продукції мають можливість зі всього різноманіття продуктів харчування вибрати ті, які, з їх точки зору, в найбільшій мірі відповідають вимогам безпечності. Виробники в свою чергу прагнуть завоювати і максимально задовольнити запити споживача, в тому числі розвиваючи системи контролю виготовленої ними продукції.
Харчове законодавство ЄС та інших розвинених країн світу в галузі безпечності харчових продуктів засноване на концепції Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP – концепція, що передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними чинниками, що суттєво впливають на безпечність продукції).
У країнах Європейського союзу впровадження HACCP почалося з Директиви Ради Європи з гігієни продуктів харчування № 93/43/ ЄС від 14.06.1993 (далі – Директива), яка вимагала, щоб компанії, зайняті в харчовій промисловості, розробляли системи, засновані на HACCP, з метою забезпечення безпечності харчової продукції.
В Україні відповідно до вимог директиви прийнято Закон “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” основною метою якого є гармонізація українського законодавства в сфері харчової безпечності до законодавства ЄС.
На сьогодні забезпечення харчової безпеки на підприємствах є основним завданням, що пред’являється до виробників як з боку споживачів, так і з боку держави. При цьому, всі оператори вітчизняного ринку, які беруть участь у харчовому ланцюгу, повинні впровадити у себе на підприємствах чинні процедури НАССР і відповідні гігієнічні вимоги.
Саме рівень ефективності харчової гігієни підприємства визначає його корпоративну культуру, конкурентоспроможність, безпечність продукції.
Слід зазначити, що в системі НАССР основна увага приділяється запобіганню виникнення ризиків і забезпечення безпечності харчової продукції на всіх етапах процесу виробництва – від отримання сировини до випуску готової продукції. У цій системі можливі ризики для безпечності продукції заздалегідь прогнозуються і процеси для контролю таких ризиків визначаються як критичні контрольні точки.
При впровадженні системи НАССР підприємствам доводиться вдосконалювати виробничі процеси в таких областях, як поставка сировини і матеріалів, утилізація відходів, система водопостачання, захист від комах і гризунів, обмеження доступу на виробничі площі, контроль температури в виробничих приміщеннях, якщо такі заходи визнані необхідними у час проведення аналізу ризиків.
Впровадження на підприємстві системи управління безпечністю харчової продукції (далі – СУБХП), заснованої на принципах НАССР, є запорукою гарантії безпеки продукції. Система НАССР, яка впроваджена на підприємстві, підтверджується видачею сертифіката управління відповідно до вимог стандарту ДСТУ ISO 22000 :2019 (ISO 22 000:2018, IDT).
ДП “КИЇВОБЛСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ” акредитовано в НААУ, як третя незалежна сторона, яка має право на проведення сертифікації систем управління безпечності харчових продуктів.
Наявність сертифікату управління підвищує репутацію підприємства, його конкурентоспроможність, забезпечує довіру споживача і держави та дає можливість операторам ринку харчової продукції брати участь у тендерних закупівлях.
ДП “КИЇВОБЛСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ” є надійним партнером кожного оператора ринку на шляху досягнення в покращенні процесів, пов’язаних з безпечністю харчових продуктів.
З повагою
сектор маркетингу та зв’язків з громадськістю
ДП “КИЇВОБЛСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ”