Інфекційна безпека — поняття, що стало надзвичайно актуальним у зв’язку з пандемією та набуло сьогодні особливого значення. Поряд з небезпекою травматизму, що загрожує життю та здоров’ю працівників, убезпечення людей від вірусу та збереження сталого робочого процесу є актуальним питанням на кожному підприємстві.
Для того, щоб масово не хворіли працівники, не зупинилося підприємство, потрібно, насправді, не запроваджувати жорсткі карантинні заходи і зупиняти весь процес, а правильно відпрацьовувати заходи інфекційної безпеки на підприємстві. Тут потрібно вибудувати правильний алгоритм дій.
1. Визначати температуру безконтактними термометрами на вході до підприємства; візуально оглядати людей на предмет застудних захворювань. Людей з підозрою на захворювання не допускати до роботи.
2. Велику увагу необхідно приділяти питанню провітрювання. Якщо робота іде у приміщенні з високою стелею, то інфікуватися через повітря практично неможливо. А якщо це маленьке чи закрите приміщення — ризик інфікування підвищується. Відкривання вікон кожну годину на 5–10 хвилин, достатньо ефективний захід для якісного повітрообміну.
3. Один з ключових аспектів запобігання інфікуванню — гігієна рук. З цим, насправді, в нас є великі проблеми. Керівник може забезпечити працівників миючими засобами, паперовими рушниками, сушарками, антисептиками, але це все буде неефективним, якщо працівники не будуть володіти методикою правильного миття рук.
Всесвітньою організацією охорони здоров’я доведено, що 75–85% всіх інфікованих коронавірусною інфекцією заражаються у родинних кластерах, тобто вдома. Тому керівник може створити ідеальні умови, ідеальну чистоту, та якщо ми не навчимо людей, не змінимо їх поведінку — результату може не бути.
Людина має отримати правильну інформацію і проговорити питання інфекційної безпеки вдома, тобто навчити членів родини.
Найважливіше сьогодні є соціальне дистанціювання. Людина є найбільш небезпечною, коли чхає і кашляє.
У постійному використанні звичайних медичних масок дуже багато недоліків, ніж переваг. Таку маску потрібно дуже часто змінювати. Коли людина довго носить маску, вона її постійно торкається руками, знімає, одягає та може заразитися контактним шляхом через руки. А це додатковий ризик. Маски мають одягати люди із застудними захворюваннями, щоб не розповсюджувати інфекцію.
Використання гумових рукавичок в офісі чи на виробництві не має ніякого відношення до профілактики коронавірусної інфекції (крім окремих професій) більше того використання гумових рукавичок також може вести до додаткового інфікування. Працівник декілька разів протягом години торкається обличчя. І яка різниця чи торкнемося в рукавичці чи просто рукою?
До того ж, якщо латексні рукавички мити з милом або обробляти спиртовим антисептиком — руйнується структура латексу і пропускна властивість рукавичок збільшується в рази.
Носіння респіраторів з клапанами також є неефективним методом. Вони працюють лише «на вдих», на видих такий респіратор оточуючих від вірусу не захистить.
4. Зволоження повітря у приміщеннях. На підприємстві варто кожен день проводити вологе прибирання.
Вологого прибирання недостатньо для повної безпеки, але все ж ця дія ефективна. Коли повітря сухе, організм більш вразливий до інфекцій та вірусів. Коли ж вологість слизової оболонки людини в нормі, тоді ми допомагаємо організму самостійно справлятися з вірусами, інфекційними ризиками та збудниками.
Найбільш ефективні, оптимальні заходи приведуть до успіху і мінімізують інфекційні ризики.