У випробувальну лабораторію ДП “КИЇВОБЛСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ”, яка акредитована в Національному агентстві з акредитації України, надходять заявки на дослідження зернових культур врожаю 2022 року.
Випробування проводяться на визначення показників безпеки та якості зернових культур згідно з вимогами нормативних документів (НД) та вмісту ГМО.
Якісними вважаються ті зернові культури, показники яких відповідають діючим НД. Якість зерна – сукупність властивостей та ознак (біологічних, фізико-хімічних, технологічних, споживних), які визначають придатність зерна до використання за призначенням (на продовольчі, фуражні, технічні потреби). Показники свідчать про реальну якість зерна. Під час органолептичної оцінки визначаються колір, запах і смак.
Одним з основних показників у зернових культурах є масова частка вологи. При розміщенні, транспортуванні і зберіганні зерна в першу чергу враховують його вологість. Залежно від вологості зерно розподіляють на такі групи: сухе – вологість не повинна перевищувати 14,0 %; середньої сухості – вологість 14,0-15,5 %; вологе – вологість 15,5-17,0 %; сире – вологість понад 17,0 %. Підвищений вміст вологи у зерні зменшує його харчову цінність і негативно впливає на тривалість зберігання.
Наявність сміттєвих домішок (мінеральна домішка, галька, шлак, руда, зіпсовані зерна, фузаріозні зерна) у зерні знижує його цінність, а також погіршує зберігання і переробку. Крім того, домішки можуть містити шкідливі для людини речовини (сажка, ріжки, триходесма сива, кукіль).
Важливими показниками якості зернових культур є масова частка білку, кількість та якість сирої клейковини.
Зернова продукція має бути ідеальною та відповідати сучасним вимогам НД та Закону України .
Висока кваліфікація та досвід роботи фахівців випробувальної лабораторії ДП “КИЇВОБЛСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ” сприяють тому, що результат нашої роботи завжди достовірний та максимально точний.
Ми завжди готові до співпраці!
Завжди швидко та якісно дослідимо якість Вашої продукції!
Чекаємо на Ваші дзвінки за телефонами: (044) 333 94 84 та (050) 388 75 35.