За статистичною оцінкою в середньому за рік українці випивають 10 млрд. чашок кави, напоїв виготовлених на основі екстрактів кави і цикорію, як стверджують фахівці їх споживання практично стабільне і зростає на 2-3% в рік.
Тому сьогодні якість напоїв приготованих на основі екстрактів кави та екстрактів цикорію призначених для споживання людиною є важливим та актуальним.
Інформуємо Вас, що 15.05.2023 року набрав чинності наказ Мінагрополітики https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1356-22#Text від 17.10.2022 №795 “Про затвердження Вимог до екстрактів кави та екстрактів цикорію”, який запроваджує низку вимог до якості, термінології, маркування, етикетування екстрактів кави та екстрактів цикорію. Наказ набирає чинності через 6 місяців з дня його офіційного опублікування, водночас наказом установлено перехідний період – до 1 січня 2026 року.
Тобто, ще протягом 2,5 років на ринку екстрактів кави та екстрактів цикорію паралельно діятимуть старі норми. І до 1 січня 2026 року не може бути заборонено або обмежено обіг указаної продукції з причин невідповідності вимогам. Але це правило працюватиме лише до закінчення термінів придатності вказаної продукції.
Вимоги поширюватимуться на показники або властивості екстрактів кави та екстрактів цикорію, термінологію, маркування та етикетування. Так, наприклад, в одному полі видимості з назвою харчового продукту виробників зобов’яжуть вказувати властивості продукту.
Загалом вимоги застосовуватимуться до екстрактів кави та екстрактів цикорію, призначених для споживання людиною, за винятком харчового продукту з назвою “cafe torrefacto soluble”.
Метою наказу є стимулювання виробництва безпечної та якісної продукції з належним маркуванням.
Таким чином в законодавстві України буде імплементовано Директиву Європейського Парламенту і Ради 1999/4/ЄС від 22 лютого 1999 року щодо екстрактів кави та екстрактів цикорію, що позитивно вплине на експортний потенціал національних виробників.
Директиву було розроблено, щоб дати означення екстрактам кави та екстрактам цикорію, визначити які речовини можна додавати під час їх виготовлення, встановити спільні правила щодо пакування та маркування таких екстрактів, а також конкретизувати умови, за яких певні позначення можна використовувати для деяких із цих продуктів, щоб забезпечити їх вільний рух у межах ЄС.