Закон визначає, що органічна продукція це сільськогосподарська продукція, у тому числі харчові продукти та корми, отримані в результаті органічного виробництва.
Українськи виробники органічної продукції з 2.08.2019 повинні працювати за новими українськими стандартами при виробництві органічної продукції.
Сертифікація
Відповідно статті 27 Закону органічне виробництво та/або обіг органічної продукції в Україні підлягає сертифікації.
Сертифікації не підлягає переміщення, зберігання та реалізація маркованої органічної продукції:
– закладами громадського харчування;
– суб’єктами господарювання, які займаються роздрібною торгівлею.
Особа має право укладати договір на проведення сертифікації лише з одним органом сертифікації в межах відповідної галузі органічного виробництва та обігу органічної продукції. У разі сертифікації органічного виробництва за нормами та стандартами, визнаними в іноземних державах або міжнародних організаціях, особа має право додатково укласти договір з органом іноземної сертифікації.
Перевірку виробництва та обігу органічної продукції проводить Інспектор з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції і перебуває у трудових відносинах на постійній основі з органом сертифікації.
Підприємство, установа, організація чи їхній підрозділ, що претендує на внесення до Реєстру органів сертифікації, подає заявку на внесення згідно з формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної аграрної політики.
На сьогодні Кабінетом Міністрів України не прийнято порядок щодо ведення реєстру виробників (операторів) органічної продукції та органів сертифікації.
У процесі органічного виробництва забороняється застосування: будь-якого неприродного або неконтрольованого впливу на геном сільськогосподарських рослин і тварин (у тому числі птиці та комах), промислових мікроорганізмів шляхом застосування для виробництва генетично модифікованих організмів та продуктів, що містять, складаються або вироблені із генетично модифікованих організмів…
Маркування знаком
На етикетці органічної продукції має бути логотип для органічної продукції. Цей логотип затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 22.02.2019 № 67. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.03.2019 за № 261/33232 «Про затвердження державного логотипа для органічної продукції»
Від сьогодні забороняється маркування державним логотипом для органічної продукції сільськогосподарської продукції, що була отримана не в результаті органічного виробництва або є продукцією перехідного періоду, а також використання під час маркування такої продукції будь-яких позначень та написів “органічний”, “біодинамічний”, “біологічний”, “екологічний”, “органік” та/або будь-яких однокореневих та/або похідних слів від цих слів з префіксами “біо-“, “еко-” тощо будь-якими мовами.
Реклама будь-якого неорганічного продукту як органічного, у тому числі використання напису “органічний продукт” у власних назвах та торговельних марках, вважається недобросовісною рекламою.
Ввезена для реалізації на митній території України продукція, яка супроводжується відповідним сертифікатом, що засвідчує органічне виробництво та/або обіг такої продукції у державі походження, визнається в Україні як органічна продукція, а написи на оригінальному маркуванні “органічний”, “біодинамічний”, “біологічний”, “екологічний”, “органік” та будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами “біо-“, “еко-” тощо українською мовою позначаються написом “органічний продукт”.
Продукт, що маркований як органічний, але не відповідає вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, підлягає вилученню з реалізації як органічний. Така продукція може реалізовуватися як неорганічна за умови виправлення маркування.
Контроль!
Посадові особи, які здійснюють державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, з метою виконання покладених на них завдань у межах їхніх повноважень мають право:
безперешкодно відвідувати об’єкти перевірки, одержувати необхідну для здійснення державного контролю (нагляду) інформацію, документацію, зразки сировини інших матеріалів та готової продукції для проведення лабораторних досліджень;
видавати приписи щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
видавати розпорядчі акти (постанови, рішення) про відкликання та/або вилучення продукції, що не відповідає вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, якщо вона маркована державним логотипом для органічної продукції або містить позначення та написи “органічний”, “біодинамічний”, “біологічний”, “екологічний”, “органік” та будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами “біо-“, “еко-” тощо будь-якими мовами.
Для органічного рослинництва тривалість перехідного періоду щодо земельних ділянок для вирощування однорічних культур не може бути менше ніж 24 місяці до початку посіву, а для багаторічних культур (крім фуражних) не може бути менше ніж 36 місяців до першого збирання органічної продукції. Тривалість перехідного періоду щодо сінокосів і пасовищ для виробництва органічних кормів та щодо земельних ділянок для вирощування багаторічних фуражних культур не може бути менше ніж 24 місяці до першого збирання органічної продукції.
Перехідний період
Орган сертифікації може визначити ретроспективну дату початку перехідного періоду (але не більше ніж на 18 місяців для перелогів та 30 місяців для багаторічних насаджень) щодо земель, які протягом останніх 36 місяців не піддавалися обробітку (перелоги та багаторічні насадження) та забрудненню речовинами іншими, ніж ті, що дозволені законодавством у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
Перехідні положення
Протягом шести місяців з дня введення в дію цього Закону підприємства, установи, організації чи їхні підрозділи, які на день введення його в дію здійснювали свою діяльність на території України як органи з оцінки відповідності відповідно до Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» або як органи сертифікації відповідно до норм та стандартів, визнаних в іноземних державах або міжнародних організаціях (далі – суб’єкти), підлягають включенню до Реєстру органів сертифікації на підставі їх заяви.
Суб’єкти господарювання протягом 18 місяців з дня введення в дію цього Закону мають право використовувати напис “органічний продукт” у власних назвах продуктів та торговельних марках, а також позначення та написи “органічний”, “біодинамічний”, “біологічний”, “екологічний”, “органік” та/або будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами “біо-“, “еко-” виключно за умови наявності чинного сертифіката, виданого суб’єктом, внесеним до Реєстру органів сертифікації.