У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A / RES / 73/250) проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів.
Україна, в тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки. Але це питання не лише держави, але й особисто кожного з нас.
Безпека харчових продуктів — це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Мається на увазі, що виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.
Закон України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” визначає норми безпеки та якості продуктів, що перебувають в обігу або ввозяться на територію України. Ці показники регулюються відповідно до встановлених законом вимог.
НАССР — важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Він охоплює багато різних аспектів: вимоги до стану приміщень, де зберігаються або готуються продукти, чистоту поверхонь, гігієну персоналу, зберігання та транспортування та багато іншого. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, тому виробники мають дотримуватися принципів НАССР, а також різні установи, адміністрації закладів освіти тощо, вони повинні впроваджувати та постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.